misiek^wro, a słyszałeś coś może o FINISH KARE 2685 PINK PASTE WAX? Chodzi mi o to by również trzymał się na felgach, a tego 1kP niestety nie ma dostępnego...
Nie mialem, nie slyszalem wiele opinii - takze sie nie wypowiadam.
Zamieszczone przez Bialy
Chodzi mi o to by również trzymał się na felgach
Na felgi to ja nie daje tego samego wosku co na lakier, mam na to specjalnie kupiony PB Wheel Sealant - nie wiem tylko czy dobrze go nakladam, czy nie, ale 3 mycia i moge nakladac spowrotem, bo juz tak fajnie syf nie schodzi :P Zawsze przynajmniej mam powod, aby posiedziec przy aucie hyhy.
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Witam. Poradźcie jakiś zestaw kosmetyków do pielęgnacji nowego samochodu z salonu. Z kilku źródeł wiem, że te nowe lakiery są bardzo delikatne i nie wszystkie środki nadają się do utrzymania czystości w aucie.
Prosiłbym o jakąś podpowiedź.
Wodne lakiery to żadna nowość. Przeczytaj pierwsza strone tam bedą zestawy.
Do nowego brałbym:
1. Szampon - Duragloss 901, Rise and Shine Big Apple, ValetPro WASH AND PROTECT - 40zł
2. Glinka - 50zł
3. Cleaner np. DODO JUICE LIME PRIME LITE - 60zł
4. Wosk Colli 476s - 70zł
oczywiście cos do szyb,wnętrza, od robali i smoły, aplikator do wosku i duzo fibrrrr :lol:
Nie zapomnij także o silikonie do uszczelek na zime i smarze miedzianym do srub mocujących koła.
A może, jeżeli lakier w dziewiczym stanie, pójść taką drogą:
1. Szampon wedle uznania, np. DODO JUICE BORN TO BE MILD 250 ml – 47 zł
2. Glinka VALETpro YELLOW CLAY BAR 100G – 32,99 zł
3. IPA 500 ml – 9,99 zł
4. CQArtz – 199 zł
Deco, kazda sytuacja jest inna...i nie przypominam sobie zeby ktos tu o to pytal.takze darujmy sobie takie odzywki ,tylko postarajmy sobie pomoc.
przed polerka pare razy autko przeszlo proces: mycia ,glinkowania,uzycia politury oraz wosku.
niedawno zostala zrobiona polerka. lakiernik oswiadczyl mi zebym szybko nie nakladal wosku bo i tak on sie nie bedzie trzymal...
i z tad jest moje pytanie... bo poprostu nie wiem czy proces zabezpieczania lakieru przed i po polerce jest taki sam....
vince123, dla mnie sens nakladania wosku nawet tydzien po polerce to pomysl chybiony - czemu? bo lakier ma byc przygotowany natychmiastowo pod wosk, a nie dawno temu.
Coby nie nalozyl, wosk szybko "spadnie"
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
lakiernik oswiadczyl mi zebym szybko nie nakladal wosku bo i tak on sie nie bedzie trzymal...
Hmmmm a kompletny zabieg detailingu polaczony z korekta lakieru to co to jest jak nie m.in.spolerowanie lakieru i kilka godzin po spolerowaniu/korekcie jest nakladany wosk badz inne zabezpieczenie,wiec teoria "Pana Lakiernika" jest mocno niezgodna z prawda...a tym bardziej z praktyką...(!!!!)
a jak zabezpieczysz lakier przed zima to juz zalezy od Twojego budzetu...generalnie caly temat jest rowniez o zabezpieczeniu lakieru nie tylko przed zima ale i przed innymi szkodliwymi czynnikami jak promieniowanie UV ptasie odchody soki z drzew czy sol sypana zima na ulice :wink:
spolerowanie lakieru i kilka godzin po spolerowaniu/korekcie jest nakladany wosk
on wlasnie tak zrobil tj: spolerowal lekko,i potem nalozyl wosk...a ja potem go zapytalem kiedy moge samemu nalozyc wosk. odparl ze po m-cu lub 2...czyli chyba w sumie chodzilo bardziej o to zeby nie nakladac wosku na wosk w krotkim odstepie czasowym..
co do zabezpieczenia ...:
na poczatku mycie szamponem megsa ,potem glinka bilt hamber,
nastepnie politurka a dalej wosk scholla...
vince123, ja nakladam 2 - 3 warstwy, jedna leci na auto, czeka sobie 12h w garazu, pozniej wchodzi druga. Na zime taki zabieg z collim476 i nie ma bata, jest spokoj do wiosny
Komentarz